Les for livet!

Av Hedvig Montgomery

Les for barnet ditt. Det er et enkelt råd, og det er et av de beste.

Les for barnet ditt – selv om du aldri leser noe selv, selv om du ikke liker lyden av din egen stemme, og selv om ingen leste for deg da du var liten.

Foto: Foreningen !les

Gjør det du kan for at barnet ditt vokser opp i en verden av historier og farger der nye, merkelige ord, som han kan lure på hva betyr, dukker opp.

Legg til rette for at barnet ditt kan bevege seg i bøkenes verden gjennom hele barndommen – med tiden vil de kjenne seg igjen i historiene det vil bli et sted han kan gå for trøst og bekreftelse.

Når det lille barnet ditt en dag blir en ivrig 10-åring som ønsker seg både frihet og trygghet, vil bøkene være magiske, peterpanske friverdener der de voksnes kontroll opphører.

Når han blir tenåring, vil bøkene kunne lære ham å sette ord på følelsene som bryter frem, på hjerter som knuses og venner som sviker og voksenlivet som plutselig kommer ham i møte.

Og nå, mens barnet fortsatt er lite, er lesingen mer enn ord. Det er en stund der voksne og barn ser på det samme, tenker på det samme, opplever noe sammen.

Bøker vil fortelle barna at andre har opplevd akkurat det de opplever, at vonde følelser går over, bøker vil gi dem følelsen av å høre til i denne skjøre verdenen de er født inni, av å være del av noe større, men også av å eie noe som bare er deres – en slags fantasiens bortgjemte hule.

Bøker er rett og slett uvurderlige venner du burde sørge for å gi barnet ditt gjennom hele oppveksten.

Og nå, mens barnet fortsatt er lite, er lesingen mer enn ord. Det er en stund der voksne og barn ser på det samme, tenker på det samme, opplever noe sammen. At du leser hele historien eller at alt blir forstått, er ikke viktig nå. Det som betyr noe er øyeblikket, det at dere er sammen akkurat der og da, i dette som er å lese.

Og når barnet går lei, er det på tide å gi seg. Det er barnets oppmerksomhet som betyr noe. Etter hvert, når barnet nærmer seg to år, vil han forstå stadig mer av bøkene dere blar i, ordene vil krype mot overflaten og bli til setninger, historiene vil ta mer form, og lesestundene vil sakte forandre seg.

En dag sitter barnet selv og leser, men inntil da skal du lese for ham eller henne, sitte nært og være der mens dere sammen dykker inn i disse andre universene.

 

Foto: Forlaget/ Janne Rugland

Denne teksten er hentet fra boken Miraklenes tid. 0-2 år av Hedvig Montgomery. Utdraget er gjengitt med tillatelse fra forlaget.

Hedvig Montgomery (f.1968) er psykolog og familieterapeut. Hun har skrevet bøkene Forreldremagi om foreldrerollen og barns utvikling.