Boktips 0-3 år

Under kan du laste ned boktips til barnet ditt.

Les for babyen

Det er aldri for tidlig å starte med å lese. La babyen leke med bøker! Det finnes mange forskjellige peke- og bildebøker som passer for de minste, og som dere kan se på sammen hvis barnet har lyst.

Du kan peke og snakke om bildene i bøkene. Babyen kan gjerne bite i eller leke med en bok, det er også en fin måte å bli kjent med bøker.

Bruk pekebøker

De første bøkene til babyen kan gjerne være bøker av tøy som den kan spise på, eller bøker den trygt kan å bade med. Det finnes også pekebøker hvor bildeoppslagene har ulike teksturer som små fingre kan kjenne på, for eksempel hull og prikker, eller pelsen til en hundevalp. Noen bøker har speil hvor babyen kan titte på seg selv. Du kan også bruke bøker med lyd hvor barnet kan trykke på bildene og høre dyrelyder, lyden av instrumenter, kjøretøy, eller av kjente rim, regler og barnesanger. 

Syng sammen

Syng sanger, rams opp rim og regler, og lek sangleker. Bruk fingre og tær, pip og brum og tøys! På biblioteket finner du bøker, sang og musikk som du kan låne med hjem.

Se på bildene sammen

Ved ettårsalderen kan barnet ha glede av å lese enkle bildebøker sammen med deg. Hvis dere sitter tett sammen eller du har barnet på fanget, kan dere se på bildene i boka, peke sammen og du kan fortelle om det dere ser. Etter hvert vil barnet ditt også kunne lytte til teksten i boka.

Favorittbøker

To- og treåringer kan ha glede av mange forskjellige bøker som dere kan snakke om sammen. Mange barn har en favorittbok som de vil ha lest om og om igjen. Når barnet er rundt tre år, kan bildebøkene inneholde litt mer kompliserte fortellinger.

Klikk på bilde for å se boktips til barnet ditt, eller last ned brosjyren nederst på siden.