Boktips til to- og treåringen

To- og treåringer kan ha glede av mange forskjellige bøker som dere kan snakke om sammen. Mange barn har en favorittbok som de vil ha lest om og om igjen. Når barnet er rundt tre år, kan bildebøkene inneholde litt mer kompliserte fortellinger.

Vesle vil også bake

Vesle vil også bake 

Nora Dåsnes og Hannah Mileman

Vesle vil være med og bake, men får beskjed av Store om å ikke røre deigen, for den skal hvile. Vesle synes det er vanskelig å vente på en hvilende deig – hvor lang tid skal det egentlig ta? Han klatrer forsiktig opp til bakebollen for å ta en titt, Vesle klarer nemlig å gjøre mange ting helt selv. På biblioteket kan du låne flere bøker i serien om Vesle. 

Gravemaskin - Ingebjørg Faugstad Mæland

Tut og Kjør

Ingebjørg Faugstad Mæland  

I faktahylla på biblioteket finner du disse enkle bøkene om gravemaskin, ambulanse, traktor og buss. Kjøretøy er et spennende tema for små lesere, og her finner dere korte historier satt inn i en hverdagslig sammenheng. Litt dramatikk med blålys og sirener, men det går bra til slutt!

Julia drar til byen  

Lisa Moroni  

Illustrert av Eva Eriksson

Oversatt av Erle Stokke 

Hvordan ser en tur til byen ut for den som er liten? Julia hilser på alle hun ser, hjelper til i skobutikken  og kommer bort fra mammaen sin! Det finnes mange fine bøker om Julia, og de har enkle setninger og uttrykksfulle bilder.

Kom og lek! - Hervé Tullet Yvonne R. Breen

Kom og lek!  

Hervé Tullet.  

Oversatt av Yvonne R. Breen 

Det er fint å sitte tett sammen og lese og leke denne magiske boka. Følg den glade, gule prikken med fingeren din, og se alt som skjer med den. Den gule prikken vil leke og kjøre karusell, men plutselig kommer den inn i en mørk hule. Det er litt skummelt, og vi må hviske! 

God natt, Brillebjørn
Ida Jackson
Illustrert av Jens A. Larsen Aas

Bøkene om Brillebjørn forteller gjenkjennelige historier fra hverdagen. Når Brillebjørn skal legge seg, vil han helst tulle, rulle, synge og danse. Klarer han å sovne til slutt? I Brillebjørn-bøkene er ikke sluttpoenget beskrevet med ord, men kan leses i bildene. Dette er et grep som på en fin måte involverer barna som lesere. 

Jeg må tisse! sier Nora
Irene Marienborg

Bøkene om Nora handler om hverdagslige hendelser. I denne boken må Nora fryktelig tisse, men bleien har falt av og hun synes det er skummelt å gå på do. Heldigvis finner Filip, Noras gode venn, på en lur løsning. De fargerike bøkene om Nora er gjenkjennelige, morsomme og fantasifulle.

Leo er en elefant - Arne Svingen Jenny Jordahl

Leo er en elefant
Arne Svingen
Illustrert av Jenny Jordahl

Leo er med mamma i butikken for å kjøpe en blomstervase, og får beskjed om å være forsiktig. Men i butikken forestiller Leo seg at han er en stor elefant. Hvordan skal han da la være å knuse ting? Elefanter vil vel heller hoppe og danse framfor å sitte rolig og spille på mobilen? I denne høytlesingsboka er barns rollelek utgangspunkt for både komiske situasjoner og lekne illustrasjoner som det er gøy å lese.

Rot og Bjørne tegner - Hege Østmo-Sæter Olsnes Hege Østmo-Sæter Olsnes

Rot og Bjørne 

Hege Østmo-Sæter Olsnes  

Når Rot og Bjørne skal plukke bær vil de gjøre det på litt forskjellig vis: Bjørne vil plukke, men Rot vil spise. Og når Rot og Bjørne skal leke gjemsel vil Bjørne telle langt, mens Rot vil bli funnet fort! Bøkene om Rot og Bjørne handler om to som elsker å leke sammen, selv om de ofte er uenige.

Monsterbesøk - Áslaug Jónsdóttir Kalle Güettler Rakel Helmsdal Áslaug Jónsdóttir Tove Bakke

Storemonster og Veslemonster

Kalle GüettlerÁslaug Jónsdóttir og Rakel Helmsdal  

Illustrert av Áslaug Jónsdóttir 

Oversatt av Tove Bakke

Bøkene om Veslemonster og Storemonster handler om å klare å være modigere enn man tror man er, om å ha god eller dårlig selvfølelse, om å få lov til å være med og bestemme, om å krangle  og bli venner igjen. Her er det mange situasjoner å kjenne seg igjen i, og mye å snakke om! 

Lukas og spurven
Johan B. Mjønes
llustrert av Åshild Irgens

Bøkene om Lukas passer fint for treåringer, men også til eldre barn. Den tredje boken i serien handler om omsorg: Lukas må ta vare på en liten spurv som flyr inn i vindusruten med et smell, og familien advarer mot katten som lusker utenfor. Bildebøkene om Lukas rommer nok dramatikk og humor til å tåle å bli lest mange ganger.