Boktips til ettåringen

Syng sanger, rams opp rim og regler, og lek sangleker. Bruk fingre og tær, pip og brum og tøys! På biblioteket finner du bøker, sang og musikk som du kan låne med hjem.

Ved ettårsalderen kan barnet ha glede av å lese enkle bildebøker sammen med deg. Hvis dere sitter tett sammen eller du har barnet på fanget, kan dere se på bildene i boka, peke sammen og du kan fortelle om det dere ser. Etter hvert vil barnet ditt også kunne lytte til teksten i boka.

 

Påls smokk
Barbro Lindgren
Illustrert av Eva Eriksson
Oversatt av Anna Breie

Pål har en rød smokk som både voven, pus og anda gjerne vil smake. Anda greier å snappe smokken fra Pål, men Pål dasker anda og får smokken tilbake. Anda blir sint, Pål blir glad. Dette er en morsom pekebok om å ha en god smokk.

 

Katt kan om morgenen
Sanna Töringe
Illustrert av Kristina Digman
Oversatt av Anne Horn

I Katt kan-bøkene vil Katt gjøre alt selv og mammaen må tålmodig følge Katts mer eller mindre gode påfunn. Bokens korte og ofte ufullstendige setninger har en god rytme som gjør den morsom å lese høyt.

 

Mopp og Mikko elskar kjøretøy
Kari Stai

I de fargerike pekebøkene til Kari Stai blir vi kjent med Mopp og Mikko som elsker mat, dyr, ting og kjøretøy. Mopp er en praktiker, Mikko en romantiker. I bildeoppslagene til boken om kjøretøy kan barna følge hvordan båten blir fylt opp av en traktor, en truck, et fly og et helikopter. Dette er bøker med et klart formspråk som kommuniserer godt med de minste. Mopp og Mikko er navn barna fort lærer seg!

 

Lars er Lars
Svein Nyhus

Lars er en gutt. Lars er ikke en edderkopp. Lars er ikke en frosk. Lars er ikke en katt eller en hund. Lars er Lars. Og dyr er dyr. Men Lars kan bjeffe og mjaue og nøffe, og krype og hoppe og trampe. Boken om Lars inviterer barna til å spørre hvem de er og hva de kan.

 

Hvor er mammaen min?
Chris Haughton
Oversatt av Finn Valgermo

Lille Ugle har falt ut av redet, og mamma er borte. Hvordan skal den lille uglen finne veien hjem igjen? Lille Ekorn prøver å hjelpe uglen med å finne mammaen, men istedenfor finner de flere dyr som slett ikke likner på Lille Ugle. Dette er en fin bok om å lengte hjem og om å være ute på eventyr.

 

Lille hånd
Emma Ådbåge

Lille hånd hva har du gjort i dag? En liten hånd kan gjøre mye: røre grøt, male bilde, vinke til mamma og klippe med saks. Når kvelden kommer er den trøtt. Da vil den bare holde hånden.

 

Bøker med lyd:
Aller fugler små de er
Finn Valgermo (red.) og Anine Kruse Skatrud (sang)
Illustrert av Lina Raknes

Det finnes flere bøker med dyrelyder, lyden av musikkinstrumenter, rim og regler og kjente barnesanger. I Alle fugler små de er blir ettåringen kjent med sangene «Gubben Noa», «Nede på stasjonen», «Alle fugler små de er», «Jeg gikk en tur på stien», «Kjerringa med staven» og «Olle Bolle».