Kategorier
Ukategorisert

Alle toåringer i Oslo får bokgave

 

NYTT TILBUD: I februar ble det lansert et samarbeid mellom Foreningen !les, Deichman og helsestasjoner for å styrke barns språkutvikling. 9000 toåringer i Oslo skal i 2020 inviteres til biblioteket via helsestasjonen for å motta boken «Æsj, sier Nora» av Irene Marienborg sammen med et Bokstart-bærenett.

 

Samarbeid mellom Deichman, Foreningen !les og helsestasjonene i Oslo

– På Deichman gleder vi oss over dette samarbeidet. Bokstart er en fin måte for bibliotekene til å nå ut til de aller yngste, sier Mari Eeg, avdelingsdirektør for Deichmans lokalbiblioteker.

– Vi mener alle barn må få tilgang til bøkenes verden. Fra før har vi Lesefrø for barnehagene, nå kommer også Bokstart inn i vårt sortiment. Dette tror jeg veldig på, sier Eeg videre.

– Bokstart er et vellykket prosjekt i mange land, blant annet i Sverige og Finland. Vårt mål er at det også blir etablert i hele Norge. Vi er selvsagt veldig glade for at en så sentral aktør som Deichman vil være samarbeidspartner for Bokstart-prosjektet i Oslo. Deres bidrag er helt avgjørende for at prosjektet skal nå ut til toåringer og deres familier i hovedstaden, sier daglig leder Silje Tretvoll i Foreningen !les.

– Bokstart skal legge til rette for leselyst, styrke foreldrenes rolle for barnas språk- og identitetsutvikling, og på sikt også lese- og skriveferdigheter. Høytlesning knytter barn og foreldre sammen og er samtidig med på å øke barns ordforråd og språkutvikling. Å sørge for at småbarnsfamilier har tilgang til bøker gir likere muligheter for alle barn, legger hun til.

«Høytlesning knytter barn og foreldre sammen og er samtidig med på å øke barns ordforråd og språkutvikling. »
– Silje Tretvoll i Foreningen !les
Lese- og skriveutfordringer

– Vi vet at om lag hvert fjerde barn som begynner i Osloskolen har utfordringer med å lese og skrive godt nok. Barn som blir lest for før de kan snakke utvikler et større ordforråd og kan i gjennomsnitt flere ord når de begynner på skolen, enn barn som har blitt lest lite for. Barn som har vokst opp med høytlesning stiller derfor godt rustet når de begynner på skolen. Og dette forspranget tar de med seg hele livet, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen.

 

Helsestasjon + bibliotek = sant

– Det er en kjempegod idé å koble helsestasjon og bibliotek, og all ære til Foreningen !les for å ha invitert Oslo kommune på dette. Det å åpne døra til biblioteket for unger og foreldrene deres er veldig viktig. Deichman har økt besøkstallene enormt de siste åra, og det nye hovedbiblioteket gir oss en stor kapasitetsøkning. Det viktigste bibliotekarbeidet foregår likevel lokalt, med å få med flere til å dele på det fantastiske tilbudet som bibliotekene gir, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen.